CEMACON mizează pe ”Green Energy”

10.12.2023

În septembrie 2023, CEMACON a încheiat cu succes implementarea proiectului „CEMACON Green Energy Farm”, în valoare totală de 1.052.857 Euro. „CEMACON Green Energy Farm” a fost Implementat cu scopul de a produce energie electrică din surse regenerabile, în vederea acoperirii consumului de energie electrică pe timpul zilei la nivelul fabricii de blocuri ceramice CEMACON din Recea, Sălaj. Acest proiect a fost co-finanțat în cadrul „Programului pentru Energie în România”, un program destinat „energiei cu mai puține emisii de carbon și securitate sporită a aprovizionării cu energie”, prin Innovation Norway.

Energia produsă disponibilă pentru consum este în medie de 976 MWh/an, acoperind astfel, împreună cu centrala de cogenerare, cea mai mare parte a necesarului de energie electrică de la parcul industrial Recea.

”Preocuparea noastră pentru energie verde, protecția mediului și independență energetică a atins o nouă bornă importantă. Centrala de cogenerare implementată acum doi ani împreună cu parcul fotovoltaic finalizat în această lună asigură aproape integral consumul de energie electrică pe platfoma industrială CEMACON din Recea, în timp ce estimările furnizorilor indică și o reducere a amprentei de carbon cu aprox. 3000 tone CO2/an, echivalentul emisiilor anuale a 1000 de case.

Strategia noastră de dezvoltare durabilă este fundamentată pe obiective strategice care prevăd ca această companie să devină un pilon tot mai important în sectorul de producție al economiei acestei țări. Odată cu dezvoltarea într-un grup industrial de materiale de construcții, responsabilitatea față de mediu și de societate crește proporțional. Așadar, ne-am propus ca, până în 2030, toate fabricile CEMACON să își acopere consumul de energie electrică din surse alternative”, a declarat Daniel Șologon, CEO CEMACON.

De asemenea, la final de 2023, un sistem de panouri fotovoltaice a fost implementat și la fabrica Eurocărămida din Biharia, prin proiectul “Modernizarea activității în cadrul Euro Cărămida SA “, Cod SMIS 159762, finanțat în cadrul POC – Programul Operațional Competitivitate 2014-2020. De asemenea, în cadrul proiectului, au fost achiziționate și o serie de utilaje mobile: încărcător frontal, motostivuitor, excavator. Valorea totală a proiectului a fost de 4.467.970,28 lei, din care valoarea cofinanțării UE a fost de 2.034.770,41 lei. CEMACON a achiziționat Eurocărămida SA în 2023, asumându-și o investiție de peste 30 de milioane de euro, reprezentând valoarea tranzacției și valoarea proiectelor de modernizare pentru următorii doi ani, cuprinzând retehnologizarea liniilor de producție și upgrade-ul portofoliului de produse.