CEMACON rambursează anticipat 3 milioane de euro și închide procesul de restructurare a datoriilor la BCR

20.12.2018

CEMACON - liderul pieței de blocuri ceramice din Transilvania anunță rambursarea anticipată a unei datorii de 3 milioane de euro către Banca Comercială Română, închizând astfel un credit ce urma să fie scadent în decembrie 2019. Creditul fusese preluat de Cemacon Real Estate, companie deținută 100% de CEMACON SA, prin novație, în contextul implementării soluției de restructurare a datoriilor CEMACON la Banca Comercială Română în anul 2015.

Decizia de rambursare anticipată a fost luată de conducerea companiei în contextul în care CEMACON SA, pe baza unor rezultate operaționale și financiare foarte bune în ultimii ani, a dobândit o soliditate financiară semnificativă reflectată în rezerve mari de lichidități, o scădere accentuată a gradului de îndatorare și o puternică profitabilitate a afacerii.

Pentru perioada încheiată la 30 Septembrie 2018, CEMACON SA a raportat un profit operațional de 35,133,884 lei și un profit net de 22,684,772 lei cu o cifră de afaceri de 87,483,654 lei.

„Faptul că închidem una din cele mai ample restructurări financiare și operaționale din România, în cadrul căreia compania și-a îndeplinit 100% din ceea ce și-a asumat față de bancă, este o dovadă că se poate face restructurare într-un mod corect față de toți cei implicați, și că managementul executiv, prin strategia implementată și prin performanța operațională livrată, poate reprezenta liantul și garanția pentru o soluție de tip win-win de salvare a unei companii în dificultate.”, a declarat Liviu Stoleru, Director General și Președinte al Consiliului de Administrație CEMACON SA.

Restructurarea de succes a producătorului de blocuri ceramice a început în anul 2010, când Liviu Stoleru a preluat managementul companiei în prag de insolvență, transformând-o, alături de o echipă profesionistă, în doar câțiva ani, într-un model de succes, recunoscut atât la nivel național, cât și european. Compania a înregistrat o creștere alertă și continuă, devenind al doilea producător de materiale de zidărie din România.

Restructurarea creditelor CEMACON implementată în anul 2015 a presupus reașezarea și reducerea unei datorii bancare de peste 33 milioane euro, angajată în anul 2007, printr-o soluție complexă ce a presupus novatia unei datorii de 5 milioane euro pe o companie nou creată - Cemacon Real Estate și mutarea activelor neproductive pe această entitate, conversia în acțiuni a unei datorii de peste 13 milioane euro, recapitalizarea companiei printr-o majorare de capital, precum și ștergerea unei părți din datorie; prin rambursarea anticipată, CEMACON a închis cu succes un proces de restructurare de anvergură a unei datorii bancare în afara insolvenței din România.

Suma rambursată de Cemacon Real Estate se bazează pe un împrumut intra-grup de la firma-mamă CEMACON SA.

„Astăzi, CEMACON, afacere ce a trecut în al 50-lea an de existență, este o companie performantă, solidă și angajată spre dezvoltare, deținută de acționari puternici și cu excelentă cunoaștere a pieței materialelor de construcții.”, a adăugat declarat Liviu Stoleru, Director General și Președinte al Consiliului de Administrație CEMACON SA.